top of page

Kartsport

Marc Donders is het jongste lid van het Racingteam Donders en de zoon van Daan Donders en neef van Michiel Donders.

Het begin...

Al op jonge leeftijd maakte Marc zijn eerste meters in een junior huurkart op de kartbaan Oldenzaal. 

Na korte tijd was een juniorkart al gauw "te sloom" voor hem en mocht hij in een standaard kart, waarmee men eigenlijk pas vanaf 12 jaar mag rijden. 

Het duurde natuurlijk niet lang, toen de standaard kart ook niet meer hard genoeg ging voor hem. 

Dankzij de medewerkers van Kartbaan Oldenzaal mocht hij proberen, of hij al met een racekart overweg kon. Dat liet hij zich geen tweede keer zeggen en de overstap was gemaakt. Toen was Marc pas een jaar of 11. Met een racekart mag men pas vanaf 16 jaar rijden. (Het is inmiddels officieel mogelijk om al op jongere leeftijd op een racekart te rijden. Hiervoor moet men aan de kartclinics deelnemen.)

Raceervaring huurkarts

Bij de indoorkartbaan in Enschede (Go Planet Speedworld) heeft hij veel meters gemaakt en heeft hij zijn eerste raceervaring opgedaan. Hij heeft daar drie keer aan een 1-uurs-race meegedaan. De eerste keer samen met zijn vader Daan en zijn oom Michiel. Het Racingteam Donders werd toen 4e. De tweede keer heeft hij alleen met zijn vader als team meegereden. Toen werden zij ook weer 4e. Bij de derde keer (2015) heeft Marc het hele uur alleen tegen de andere teams gestreden en hij heeft de eerste plek gepakt! De eerste overwinning!

ONKK (Oost Nederlands Kart Kampioenschap)

Bij het ONKK (Oost Nederlands Kart Kampioenschap) heeft Marc in het seizoen 2015/2016 bij de Rookies meegedaan, omdat hij nog nauwelijks raceervaring had. Hij werd toen 2e in dit klassement.

In het tweede seizoen (2016/2017) reed Marc in de "Ervaren groep" en werd hij vierde. 

KBO Cup

Marc reed in 2016 bij de KBO Cup (Kartbaan Oldenzaal Cup) in de juniorengroep (tot 15 jaar) mee. Ook hier heeft hij diverse keren op het podium gestaan en werd hij uiteindelijk 2e!

Vanaf maart 2017 rijdt hij in groep 1 (Pro-groep). In het seizoen 2017 werd Marc 4e.  

Ook in 2018 rijdt Marc weer in de Pro-groep mee.

Oliebollenrace en Nieuwjaarsrace

In december 2016 heeft Marc samen met Florian Posny, Jesse de Graaf en Sam van den Heuvel als team aan een "oliebollenrace" op Kartbaan Oldenzaal meegedaan. De race duurde 2 uur en zij werden toen 3e.

 

In januari 2017 heeft hij samen met Florian Posny, Jesse de Graaf, Sam van den Heuvel en Victor van Lingen als team aan de nieuwjaarsrace op Kartbaan Oldenzaal meegedaan. De race duurde zelfs 3 uur en zij werden 4e! Het waren in totaal 15 teams en zij hadden zich voor de 2e plek gekwalificeerd. In het begin van de race lagen zij zelfs op de eerste plek! Doordat zij de meeste rijders in het team hadden en daardoor ook de meeste wissels en twee rijders op de gladde baan (ijs) spinden, waren zij tussendoor 5e, maar ze zijn uiteindelijk toch nog 4e geworden.  

Racen met zijn eigen kart

Kartclub Eefde

Marc heeft ook een eigen kart met een 390 cc Honda motor en een Parolin frame. Hij reed in het seizoen 2016 voor het eerst wedstrijden van de Kartclub Eefde hiermee (390 cc light). Hij had helaas in het begin veel pech. Er waren problemen met de motor. De prestaties van de motor waren niet optimaal en helemaal niet vergelijkbaar met de motoren van de medestrijders. Ook speelde verkeerde bandenkeuze een rol. Gelukkig heeft hij de allerlaatste wedstrijd goed kunnen rijden en werd hij zelfs 4e!

 

In 2017 deed hij ook weer mee aan de wedstrijden in de groep 390 cc light van de Kartclub Eefde. Hij werd 3e in het eindklassement! 

Ook in 2018 doet Marc weer mee in deze Cup.

Honda 390 Cup Oldenzaal

In 2017 is er een nieuwe competitie voor privérijders op de Kartbaan in Oldenzaal gestart: De Honda 390 Cup. Marc deed ook hieraan mee. Bij de eerste wedstrijd had hij een slechte kwalificatie. Hij werd 23e van de 27 rijders. Maar in de race heeft hij super gereden en werd hij 5e! Bij de tweede wedstrijd is hij ook van de 5e plek gestart en is hij ook weer 5e geworden. In het eindklassement werd hij 4e.

Ook in 2018 doet Marc weer mee in deze Cup.

Meekijken?

Wil je een keer (vaker mag ook) komen kijken? Kijk dan op de wedstrijdagenda voor de data en tijdstippen!

 

De wedstrijden voor de ONKK werden verreden op de kartbanen van Nijverdal (indoor) en Oldenzaal (outdoor). De wedstrijden met zijn eigen kart worden verreden in Eefde (outdoor) en Oldenzaal (outdoor). En de KBO cup dus uitsluitend in Oldenzaal (outdoor).

Download Klassementen

  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page